Se taie pensiile speciale din România, este oficial. Lovitura dimineții pentru judecători, procurori, parlamentari
După câteva luni de ”chin și jale” când vine vorba de efortul reformei referitoare la pensiile speciale, având în vedere că toate tentativele anterioare au picat la testul Curții Constituționale a României, se pare că s-a ajuns totuși la un compromis.
Premierul Marcel Ciolacu a detaliat la începutul acestei săptămâni soluțiile găsite pentru tăia din pensiile speciale. În această versiune a proiectului legislativ, oficialul este optimist că reforma pe marginea acestui subiect se află în direcția bună. Cea mai mare victorie, după cum a explicat șeful Guvernului, este că nu vor mai exista pensii mai mari decât salariul din perioada de activitate.
Pensiile speciale, semnificativ mai echitabile
După cum a explicat premierul, se vor corecta mai multe inechități în noua lege a pensiilor speciale. În primul rând, pensiile vor fi mai echitabile și proporționale cu contribuția pe care fiecare a plătit-o la sistemul de pensii.
Se schimbă modul de calcul al pensiilor speciale. Nu se va mai baza pe ultima lună de salariu, având în vedere cât de mult se abuza de acel mecanism. Nu de alta, dar mulț își creșteau artificial veniturile în luna anterioară pensionării.
Cum se modifică pensiile speciale
„S-a încheiat acea anomalie în care câștigai mai mult la pensie decât în activitate. Mai era o anomalie – calculul pensiei pe ultima lună de salariu. Căutați-l pe fostul procuror general să vedeți cum și-a înghesuit toate veniturile de pe ultima lună ca sa iasă la pensie cu peste o sută de mii de lei. Lucrurile acestea trebuie să se încheie”, a spus Marcel Ciolacu.
Este important de reținut că premierul este optimist. În opinia sa, de această dată, modificările legislative sunt în concordanță cu pretențiile Curții Constituționale a României. Cu alte cuvinte, nu vor mai pica la testul CCR. Aparent, s-a acceptat și impozitarea suplimentară cu 10% a pensiilor care depășesc salariul mediu pe economie. Pensia efectivă pentru magistrați va fi calculată în funcția de salariul pe ultimele 48 de luni.
„Am făcut ultimele modificări conform cerinței CCR și nu mai era în discuție impactul (bugetar – n.r), pentru că impactul nu e pentru trecut, e pentru viitor.
Nicio lege nu poate fi aplicată în trecut. S-a acceptat impozitarea peste salariul mediu pe economie, încă 10 procente și calcul pensiei la magistrați parcă pe ultimele 48 de luni.
Eu cred că săptămîna acesta vom depune amendamentele, cred că cu puțin efort ar putea să treacă de Senat , ca săptămâna viitoare să treacă de Camera Deputaților. În eventualitatea în care există iar un atac la CCR să avem timp să ne încadrăm”, a precizat premierul.